seed leech peer


Seed, Leech, Peer nedir?
Bunlar ingilizce bilenler için hemen anlaşılabilen terimlerdir. Bunları bu şekilde kullanarak ve sonuna -er eki getirilerek misyon yüklenir. Kısaca:
Seed: Paylaşılan dosyanın tamamını bilgisayarında tutan (ilk yayınlayanda dahil) ve istemci programıyla beraber sadece dosyayı upload’a(veri gönderme) açan kişilere seed denir. Seeder’da biliceğiniz gibi “seed eden şahsiyet” manasına gelir.
Leech: Paylaşılan dosyayı indirmekte olan kişiye denir. Bu kişi dosyayı download(veri indirme) etmekle meşguldür. Leecher’da indiren kişi manasındadır.
Peer: Peer dosyayı çektiğinizi ve indirdiğiniz 100mb’lık dosyanın 20mb’ını bitirdiğinizi varsayalım. Ve siz çekmeye başlarken yeni bir istemci gelerek dosyayı çekmek istediğinde sizde seed eden kişilere çekmiş olduğununz 20mb’lık kısımla yardım ederek yeni gelen kişiye upload edersiniz. Kısaca dosyayı indirmeye devam ederken aynı zamanda indirdiğiniz kadarınıda yeni gelenlerle paylaşırsınız. Peerer da peer eden kişi demek. Aslında her peerer bir leecher demek oluyor. Yalnız leech aslında pekte iyi birşey demek değil. Çünkü leecherlar genellikle çeşitli katakullilerle sadece indirerek asla paylaşmamaya yanaşırlar, böylece daha çok sömürmeyi hedeflerler.

Yorumlar